Verouderde browser. Houd voor een betere ervaring je browser up to date.
Bronbemalingsspecialist focust nu ook op geothermische boringen
Door de steeds groeiende vraag naar hernieuwbare en alternatieve energiebronnen voegde bronbemalingsspecialist Smeyers uit Zandhoven enkele jaren geleden ook geothermische boringen toe aan de activiteiten. “In heel Vlaanderen verzorgen wij de nodige geothermische boringen met dezelfde kwaliteit, service en kennis waarvoor Smeyers al jaren gekend is op het vlak van bronbemalingen”, vertelt administrative manager Jeffrey Beens.
Het bemalingsbedrijf Smeyers is sinds 2005 uitgegroeid tot een expert in bronbemalingstechnieken en sinds enkele jaren dus ook geothermie. De specialist uit Zandhoven beschikt eveneens over een eigen uitgebouwde studiedienst, die helpt bij de keuze van de bemalingsinstallatie, het onderzoek naar mogelijke schadelijke invloeden van bemaling op de omgeving en de aanvraag van bemalingsvergunningen.
“Bij de overname van Smeyers door Aertssen Group in 2021 besloten we de dienst geothermische boringen leven in te blazen”, vertelt Jeffrey Beens. “Voor het spoelboren werd in 2021 een splinternieuwe boortoren, type Fraste Multidrill ML Max, aangekocht met een boordiepte tot 160 m. Deze boortoren vangt boorresten en boorzand afzonderlijk op tijdens de booractiviteiten, met een zeer propere afwerking als gevolg. De combinatie van een nieuw machinepark en ervaren boormeester en boorploeg, resulteert in correct uitgevoerde boringen met oog voor efficiëntie, stiptheid en netheid. In 2023 verwelkomen we een 2e machine in onze vloot om zo tegemoet te komen aan de deadlines op de middelgrote en grote projecten. Deze machine zal over dezelfde boordiepte beschikken maar zal tot 30% minder handelingen vergen. Wat uiteraard het mogelijke rendement van de machine exponentieel vergroot.
Gesloten systeem
Wat geothermisch boren betreft, focust Smeyers zich uitsluitend op boringen met gesloten systeem. “Met behulp van verticale ingeboorde warmtelussen wordt aardwarmte onttrokken aan de bodem via een geothermische warmtepomp die deze warmte opdrijft naar de gewenste comforttemperatuur in het gebouw. Daarentegen kan dit systeem ook worden gebruikt voor koeling”, verduidelijkt projectleider geothermie Filip Hoste. “Aan de hand van de vereiste vermogens van uw verwarmings- en koelinstallatie, wordt uw BEO-veld (boordiepte, aantal boringen, type warmtelussen …) door ons bestudeerd en gedimensioneerd. Na het boren worden de warmtelussen door middel van een horizontaal leidingwerk verbonden en monden uit in collectorput(ten) of collectorbalk(en). Uiteindelijk wordt het volledig systeem getest onder druk, gespoeld, ontlucht en opgevuld met een glycolmengsel”.
Jeffrey Beens: “We her-evalueren en verbeteren ook continu ons eigen boorproces. Zo zetten we bijvoorbeeld maximaal in op het minimaliseren van het verbruik van leidingwater bij het uitvoeren van de boringen. Tijdens het boorprocedé vangen we het gebruikte boorwater op en zuiveren we het water totdat we opnieuw over een goede waterkwaliteit beschikken om onze volgende boringen uit te voeren. Op deze manier kunnen we het verbruik van drinkbaar leidingwater drastisch verminderen ten opzichte van courante boorprocessen. Nadien wordt het boorgat van onder tot boven opgevuld met thermisch geleidend grout wat voor een hogere geleidbaarheid van de aardwarmte zorgt en een correcte afdichting van verschillende grondlagen. Een zéér belangrijke stap voor een degelijke afwerking van de boring.”
Dat Smeyers geothermische boringen aan de activiteiten toevoegde, was naar eigen zeggen een logische stap. Jeffrey Beens: “We hebben ons doorheen de jaren gespecialiseerd in één tak: bemaling. Daar zijn we groot in geworden. Maar de verticale geothermische boortechniek leunt dicht aan bij die van de bemalingen, dus de drempel was niet al te groot. Bovendien heeft de markt van geothermische boringen een groot groeipotentieel. We zien deze relatief nieuwe dienst nu al als een volwaardige tweede tak binnen Smeyers en die positie zal in de toekomst alleen maar sterker worden.”
Bemaling en geothermische boringen in Lier
In opdracht van Artes Roegiers en studiebureau Sweco voert Smeyers in Lier (project KLM Normaalschool) momenteel naast bemalingswerken ook 80 geothermische boringen uit tot een diepte van 145 m. “Voor bemalingen hebben we al jaar en dag een zeer goede verstandhouding met Artes Roegiers. En hoewel we nog vrij nieuw zijn in de wereld van geothermische boringen, opent die goede reputatie op het vlak van bronbemalingen meteen deuren. Onze klanten weten dat we complexe vraagstukken en technieken aankunnen en dat schept veel vertrouwen. Bovendien toont dit project mooi de meerwaarde van onze tweede boortoren. Doordat we op twee platformen tegelijk kunnen werken, kan er een scherper rendement gehaald worden”, besluit Jeffrey Beens.